Academic House

Koncentration tack!


Av: Anna Theisz Berglund

Har du ofta svårt att koncentrera dig och känner dig otålig? Leder det till att du hoppar mellan arbetsuppgifter, mailen och statusuppdateringar? Eller du kanske skriver och läser mail under möten för att effektivisera din dag med några minuter? Svarar du ja på detta så kan du lida av fenomenet ADT.

ADT står för Attention Deficit Trait och är ett begrepp som myntades av psykiatrikern Edward Hallowell. Efter att i över 25 år ha jobbat med människor som har diagnosen ADD (Attention Deficit Disorder) upptäckte han att många vuxna utvecklade liknade beteenden men utan att ha diagnosen.

koncentration

Personer som har ADD har ofta problem med koncentration, otålighet och svårigheter att göra en sak i taget. Men till skillnad från ADD så menar Hallowell att ADT enbart är en konsekvens av vår miljö och det samhälle vi lever i. Vår hjärna är nämligen inte skapad för att göra flera saker samtidigt.

Att det skulle finnas människor som är bra på att ”hålla många bollar i luften” är en myt som vetenskapen genom flera studier slagit hål på. Visst kan vi gå och prata samtidigt, men ju mer komplexa uppgifter vi parallellt försöker oss på desto mer fel blir det i slutändan. Till råga på allt så tar det också längre tid än om vi hade gjort en sak i taget.

På Academic House arbetar vi med att utveckla chefer, ledare och medarbetare inom alla yrkeskategorier, branscher, sektorer, organisationsformer och storlekar.

Under många år har vi ställt förberedande frågor till våra kursdeltagare. Frågor som handlar om förutsättningar och reflektioner kring deras arbeten. Fram till idag har 47% av alla dessa personer svarat att de upplever svårigheter med att fokusera på en sak i taget. Under kursen Personlig effektivitet framkommer dessutom ofta att den främsta tidstjuven som många upplever är att hoppa från uppgift till uppgift.

47% av alla dessa personer har svarat att de upplever svårigheter med att fokusera på en sak i taget.

Vi har idag många intryck och mycket information omkring oss som vår hjärna med dess begränsningar inte klarar av att hantera. Vi får därför svårt att se vad vi ska fokusera på. Koncentration blir som en direkt följd en bristvara. Den långsiktiga konsekvensen för detta är stress.

Jag får ofta frågan vad man kan göra åt detta och mitt främsta råd är: Tänk till före. Innan du dyker in i dagens skörd av uppgifter så ta en kort stund att fundera på vad målet för dagen är, vad är ditt fokus idag? Stäng sedan av allt som kan störa din koncentration.

Stäng av alla avsieringssignaler och pushnotiser som inte är beroende av målet med dagen. I alla fall när du behöver koncentration. Lägg undan mobil och dator under nästa möte. Och testa att göra en sak i taget. Se vad som händer. Vem vet, du kanske till och med får mer gjort.

 

Anna Theisz Berglund

Anna Theisz Berglund

Kontakta Anna

Läs mer om Anna 

Det finns en stor mängd forskning kring hur multitasking och störningar påverkar oss. Två artiklar som du kan läsa mer i är:

- Multitasking: Swithing costs - (American Psychological Association)


- Overloaded Circuits: Why Smart People Underperform - (Harvard Business Review)- Tillbaka till nyheter -Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Se oss på LinkedIn

08-55 11 21 00
Kontakta ossProjektprogrammet

Utveckla dig själv och dina projekt med Projektprogrammet. Utbildningen ger dig som projektledare, beställare, projektägare eller styrgruppsmedlem viktiga verktyg för att lyckas.


Referenser

"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och bra mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden


Minikurs ingår!

För att förstärka effekten så bjuder vi på ett extra träningstillfälle när du går en öppen kurs hos oss.


Starta direkt när du bokar

Hos Academic House kan du påbörja din utbildning direkt. I alla öppna kurser ingår en uppstartsdel som du får tillgång till direkt när du anmäler dig.


Utveckla dig i:

Praktisk projektledning

8-9 dec

Positiv påverkan

10 dec

Praktisk projektledning

2-3 feb

Leda på distans

4 feb

Presentationsteknik

7-8 feb

Personlig effektivitet

10 feb

Praktisk projektledning

16-17 feb

Förändringsledning

9-10 mar

Skapa förändring tillsammans

Har du kollegor som också har behov av kompetensutveckling inom ledarskap, projekt eller affärsmannaskap? Då ska du titta närmare på Academic House kurspaket.


Blogg & Nyheter

Stöd för kompetensinsatser

Surfar du i svartvitt?

Den nya chefens vanligaste misstag

Man kan ju säga tack!

Är du en nej-sägare?

Vad gör ni av era idéer?


Academic House-modellen

Alla öppna kurser innehåller förberedelse, kursdagar, uppföljning och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och din kommunikation.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet