Academic House

Blir du mer kreativ av att ljuga?

Finns det ett samband mellan att vara oärlig och att vara kreativ? Två forskare på Harvard och University of Southern California ställde sig frågan om vi blir mer kreativa när vi tillåts dra en aning på sanningen. Deras slutsatser pekar på att kreativitet inte endast kan leda till oärlighet, det kan också vara tvärtom. Att överdriva, fuska och ljuga kan göra dig mer kreativ.

I fem separata experiment gav forskarna personer möjlighet att agera oärligt genom att överdriva, fuska och ljuga om olika resultat som de tidigare hade uppnått. Personerna fick därefter genomföra övningar avsedda för att mäta kreativitet. Resultaten var slående. De personer som tidigare hade övedrivit och ljugit nådde bättre resultat i kreativitetsövningarna än de som hade agerat ärligt.

kreativitet

Forskarna förklarar sambandet mellan oärlighet och kreativitet med att en ökad känsla av att inte vara begränsad av regler kan skapa mer kreativa lösningar på olika problem.

Så vad betyder detta i praktiken? Ska vi börja att vara oärliga mot varandra för att nå bättre resultat på våra arbetsplatser? Nja, troligtvis inte. Men finns det kanske andra saker som vi kan göra? Vilka begränsningar finns det i din arbetsgrupp som kan hindra kreativitet? Kan ni öka er förmåga att lösa problem och generera nya lösningar genom att minska de begränsningar som finns? Utan att ljuga för varandra.

 

- Läs mer om studien här -- Tillbaka till nyheter -Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Se oss på LinkedIn

08-55 11 21 00
Kontakta ossProjektprogrammet

Utveckla dig själv och dina projekt med Projektprogrammet. Utbildningen ger dig som projektledare, beställare, projektägare eller styrgruppsmedlem viktiga verktyg för att lyckas.


Referenser

"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och bra mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden


Minikurs ingår!

För att förstärka effekten så bjuder vi på ett extra träningstillfälle när du går en öppen kurs hos oss.


Starta direkt när du bokar

Hos Academic House kan du påbörja din utbildning direkt. I alla öppna kurser ingår en uppstartsdel som du får tillgång till direkt när du anmäler dig.


Utveckla dig i:

Praktisk projektledning

8-9 dec

Positiv påverkan

10 dec

Praktisk projektledning

2-3 feb

Leda på distans

4 feb

Presentationsteknik

7-8 feb

Personlig effektivitet

10 feb

Praktisk projektledning

16-17 feb

Förändringsledning

9-10 mar

Skapa förändring tillsammans

Har du kollegor som också har behov av kompetensutveckling inom ledarskap, projekt eller affärsmannaskap? Då ska du titta närmare på Academic House kurspaket.


Blogg & Nyheter

Stöd för kompetensinsatser

Surfar du i svartvitt?

Den nya chefens vanligaste misstag

Man kan ju säga tack!

Är du en nej-sägare?

Vad gör ni av era idéer?


Academic House-modellen

Alla öppna kurser innehåller förberedelse, kursdagar, uppföljning och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och din kommunikation.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet