Blir du mer kreativ av att ljuga?

Finns det ett samband mellan att vara oärlig och att vara kreativ? Två forskare på Harvard och University of Southern California ställde sig frågan om vi blir mer kreativa när vi tillåts dra en aning på sanningen. Deras resultat visar att kreativitet inte endast kan leda till oärlighet, det kan också vara tvärtom. Att överdriva, fuska och ljuga kan göra dig mer kreativ.

I fem separata experiment gav forskarna personer möjlighet att agera oärligt genom att överdriva, fuska och ljuga om olika resultat som de tidigare hade uppnått. Personerna fick därefter genomföra övningar avsedda för att mäta kreativitet. Resultaten var slående. De personer som tidigare hade övedrivit och ljugit nådde bättre resultat i kreativitetsövningarna än de som hade agerat ärligt.

kreativitet

Forskarna förklarar sambandet mellan oärlighet och kreativitet med att en ökad känsla av att inte vara begränsad av regler kan skapa mer kreativa lösningar på olika problem.

Så vad betyder detta i praktiken? Ska vi börja att vara oärliga mot varandra för att nå bättre resultat på våra arbetsplatser? Nja, troligtvis inte. Men finns det kanske andra saker som vi kan göra? Vilka begränsningar finns det i din arbetsgrupp som kan hindra kreativitet? Kan ni öka er förmåga att lösa problem och generera nya lösningar genom att minska de begränsningar som finns? Utan att ljuga för varandra.

 

- Läs mer om studien här -- Tillbaka till nyheter -Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Följ oss på Twitter Se oss på LinkedIn

08-55 11 21 00
Kontakta oss
Hitta till ossFå tips och följ oss på
Projektprogrammet

Utveckla dig i rollen som projektledare, projektbeställare eller styrgruppsmedlem. Skaffa dig verktygen för att leda och arbeta i framgångsrika projekt.


Referenser

"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och bra mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden


Extra minikurs!

För att förstärka din effekt och ditt resultat så bjuder vi alla deltagare på våra öppna utbildningar på ett extra träningstillfälle. I detta kan du utveckla ledarskap, projektledning eller kommunikation.


Ta med kursledaren hem!

Att förverkliga nya arbetssätt, idéer eller lösningar är ofta en utmaning. Tillsammans med en våra experter har du möjlighet att få effekt och resultat direkt!


Utveckla dig i:

Ledarskap - Ny som chef

20-21 nov

Presentationsteknik

26-27 nov

Praktisk projektledning

26-27 nov

Kommnunikativt ledarskap

28-29 nov

Förändringsledning

28-29 nov

Praktisk projektledning

3-4 dec

När ni är flera personer

Är ni flera personer som söker kompetensutveckling? Då ska ni titta närmare på Academic House kurspaket.


Person- och Grupprofil

Utveckla gruppen och förstärk er kommunikation. Genom en Extended DISC person- eller grupprofil skapar du förutsättningar för både effektivitet och en utvecklad kommunikation.


Academic House-modellen

Alla öppna kurser innehåller förberedelse, uppföljning, kursdagar och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och ditt arbete.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet