Academic House utbildningar
"Vill just nu bara få gå till jobbet
och omsätta allt i mitt eget projekt. Stort tack!"
LÄS RECENSIONER
Academic House

Fem tips om att forma ditt team


Att forma det perfekta teamet är ofta lättare sagt än gjort. Vi har länge talat om teambuilding som en viktig faktor för att nå våra mål. Men hur går vi då tillväga för att skapa det optimala teamet? Vilka fallgropar finns det?

Ett vanligt fel som görs är att vi skapar för stora team. Många huvuden behöver nödvändigtvis inte betyda att gruppen arbetar snabbare eller smartare. Snarare betyder det ofta att vi inte kan arbeta snabbt nog. Å andra sidan, om vi är för få så kan vi istället ha svårigheter i att få fram bra och genomlysta lösningar.

På samma sätt kan det vara svårt att hitta balansen i en grupps sammansättning. En grupp med olika värderingsgrunder och där medlemmarna skiljer sig starkt ifrån varandra riskerar att få svårigheter i att komma överens. Är vi istället många likasinnade i gruppen så är risken att vi alltid kommer fram till samma och kanske i förväg förväntade idéer. Så hur ska vi gå tillväga för att få till det perfekta teamet? Här är fem tips på vägen dit.

 

 

  1. Gruppstorleken är inte allt, men en god bit på vägen.
    Det finns många teorier om vad som är den optimala gruppstorleken. En vanlig tanke är att försöka få till en grupp på ca 5-8 personer för att få den bästa kombinationen av effektivitet, produktivitet och kreativitet. Är gruppen större än detta så bör ni motivera för er själva varför de extra medlemmarna ska vara med. Vilka unika egenskaper tillför de gruppen? Vad bidrar de med som inte andra medlemmar redan bidrar med?
     

  2. Var i ständig rörelse.
    En grupp är en levande organisation och behöver förnyas för att utvecklas. Var inte rädd för att byta ut gruppmedlemmar och ta in nya talanger. Det kan vara tillfälliga lösningar eller permanenta, hur ni väljer att göra beror på din grupps uppgift och livslängd. Men se till att med jämna mellanrum ta in nya tankar, idéer och kunskaper. Du kommer bli förvånad över hur mycket effekt en liten förändring i gruppsammansättningen kan ge. Det behöver heller inte handla om att byta ut personer i gruppen. Stora effekter kan fås genom att hämta in kunskaper och inspiration från annat håll. Ni kan till exempel få nya tankar och idéer i en utbildning eller ett seminarium. Ni kan också bjuda in en person som normalt sett inte arbetar i gruppen för att ge sin syn på ett aktuellt och relevant ämne.
     

  3. Spela inför fullsatta läktare.
    Framgångsrika idrottskvinnor och män har förmågan att lyckas när det gäller. De presterar som bäst när de tävlar under press från publik och media. Detta är inte unikt för idrottsvärlden utan samma faktum gäller för de flesta av oss. Ni kan dra nytta av det genom att skapa en atmosfär där gruppen får ett incitament att prestera utöver det vanliga. Synliggör era mål och syften i så stor utsträckning som möjligt utanför er egen grupp. Att låta många personer utanför teamet ta del av och följa ert arbete kan ge oanade effekter på teamets vilja att lyckas. Stäng inte in er i ett mötesrum. Skapa istället en lista på de kommunikationsvägar som du och ditt team har. Genom att sprida era mål, syften och tillvägagångssätt så ökar både graden av acceptans och känslan av åtagande inför uppgiften. Så fort ni får era strategier att bli någonting mer än endast ord i ett mötesrum så skapas en ytterligare strävan att lyckas. Idrottskvinnor och män ökar ofta prestationen i viktiga tävlingar när de har publik som tittar. I detta fall använder ni samma medel för att få ert team att prestera.
     

  4. Hitta gruppens olikheter och likheter.
    Ett effektivt team består av en balanserad samling av oliktänkande individer. Detta är något som ni kan ta fasta på. Utnyttja till exempel nästa gruppmöte för att samordna och synliggöra era tankar. Använd en penna, en whiteboard (ett stort papper duger också bra) och 30 ostörda minuter. Gör en kollektiv mindmap tillsammans med deltagarna i ditt team. Börja rita de strukturer, uppgifter och kopplingar som du själv ser i ert uppdrag och bjud in övriga gruppen att fylla på med det som de ser. Genom att flytta varje individs mindmap till en gemensam så kommer ni att se, tydliggöra och förstå olikheterna i gruppen. Men minst lika viktigt, även era likheter. Därefter har ni en enklare väg till konsensus i era vägval och lättare att finna gemensamma mål.
     

  5. Lev som du lär och lyft individerna.
    Det är avgörande att du själv brinner för uppgiften och tror på det ni gör. Och viktigast av allt, du måste göra ditt engagemang synligt för dina medarbetare. Om inte du tror på det ni gör, hur ska du då få andra att göra det? Uppmärksamma även varje gruppdeltagare och ge dem en del av ditt fokus. Se till att visa uppskattning offentligt men glöm inte att även belysa problem när de uppstår. Uppskattning, respekt, erkännande och uppmuntran skapar motivation och inspiration.

 

 

 

Ta täten och få praktisk träning i kurserna:

Förändringsledning Läs mer
Ledarskap - Ny som chef Läs mer
Praktisk Projektledning   Läs mer
Ledarskap för Projektledare Läs mer
Kommunikativt ledarskap Läs mer

 

Är ni flera som ska gå en utbildning. Ta del av våra förmånliga kurspaket.

 

 

 

 

Minikurs ingår i din utbildning


För att få en ännu bättre effekt av din utbildning så bjuder vi dig på en valfri extra halvdags minikurs i ledarskap, kommunikation, projekt eller affärsmannaskap.

 

 

 

Kurser i närtid


Presentationsteknik 13-14 maj
Ledarskap - Ny som chef 14-15 maj
Ledarskap för projektledare 15-16 maj
Kommunikativt ledarskap 20-21 maj
Personlig effektivitet 21 maj
Strategisk försäljning 28-29 maj
Ledarskap - Ny som chef 29-30 maj
Praktisk projektledning 3-4 jun

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet