Academic House

Man kan ju säga tack!


Av: Malin Holmqvist

Under en period åkte jag mycket buss. Det var på den tiden man kunde betala på bussen. En gång gick jag i tankar om jobbet samtidigt som jag lyssnade på musik. Busschauffören viftade förbi mig när jag skulle betala så jag gick vidare försjunken i mina tankar. Chauffören ropar då tillbaka mig och utropar surt ”man kan ju säga tack”.

Jag ber om ursäkt men chauffören rycker pengarna ur min hand och säger samtidigt ”nu är det för sent”. Jag ler när jag går och sätter mig. För mig blev det så tydligt. Hans förväntan var att jag skulle visa tacksamhet. Och när han inte fick den reaktionen så blev han helt berättigat irriterad.

mellanchef och förändringsarbete

Vi har förväntningar på varandra. Kompisar, familjemedlemmar, mannen på bussen. Och på jobbet kollegor, chefer, projektmedalemmar, kunder och leverantörer. När förväntningarna inte uppfylls så finns det en risk att vi blir besvikna. Men tänk om din kollega eller kund inte är medveten om vad vi har för förväntningar. Kan vi då lägga ansvar för vår besvikelse på den andra personen? Är det inte tvärtom vårt ansvar som medarbetare att tala om vilka förväntningar vi har?

Vet du vad människor har för förväntningar på dig? Kanske går du och känner tyngd av krav som du inte ens har på dig? Eller så går du lättsamt genom livet omedveten om att det finns personer som är besvikna på dig.

Våga tala om när människor inte uppfyller dina förväntningar

Jag fick en uppgift att fråga fem personer i min närhet vilka förväntningar de har på mig. Men jag gjorde om frågan lite så att den skulle bli lättare att besvara. När blir du besviken på mig? Det var både varierade och spännande svar som jag fick både från familj, medarbetare och chef.

Våga fråga vilka förväntningar dina medarbetare har på dig! Och våga tala om när de inte uppfyller dina förväntningar. Att fråga ökar möjligheten att se vilka vi kan leva upp till och vilka vi inte kan leva upp till. Och kanske även ha möjlighet att förklara varför.


 

Lär dig mer om förändringsarbete och förväntningshantering:

- Förändringsledning -


- Ledarskap - Ny som chef -


- Fortsättningskurs för projektledare -- Tillbaka till Nyheter, reflektioner och aktuell forskning-Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Se oss på LinkedIn

08-55 11 21 00
Kontakta ossProjektprogrammet

Utveckla dig själv och dina projekt med Projektprogrammet. Utbildningen ger dig som projektledare, beställare, projektägare eller styrgruppsmedlem viktiga verktyg för att lyckas.


Referenser

"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och bra mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden


Minikurs ingår!

För att förstärka effekten så bjuder vi på ett extra träningstillfälle när du går en öppen kurs hos oss.


Starta direkt när du bokar

Hos Academic House kan du påbörja din utbildning direkt. I alla öppna kurser ingår en uppstartsdel som du får tillgång till direkt när du anmäler dig.


Utveckla dig i:

Praktisk projektledning

8-9 dec

Positiv påverkan

10 dec

Praktisk projektledning

2-3 feb

Leda på distans

4 feb

Presentationsteknik

7-8 feb

Personlig effektivitet

10 feb

Praktisk projektledning

16-17 feb

Förändringsledning

9-10 mar

Skapa förändring tillsammans

Har du kollegor som också har behov av kompetensutveckling inom ledarskap, projekt eller affärsmannaskap? Då ska du titta närmare på Academic House kurspaket.


Blogg & Nyheter

Stöd för kompetensinsatser

Surfar du i svartvitt?

Den nya chefens vanligaste misstag

Man kan ju säga tack!

Är du en nej-sägare?

Vad gör ni av era idéer?


Academic House-modellen

Alla öppna kurser innehåller förberedelse, kursdagar, uppföljning och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och din kommunikation.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet