Academic House
"Mycket nöjd, en av de bästa
kurserna jag deltagit i."
LÄS RECENSIONER
Academic House

Mellanchefens komplexa roll i förändring


Av: Malin Holmqvist

Samhället, teknologin och krav från kunder förändras. Det medför att förutsättningar, möjligheter och villkor för alla organisationer också påverkas. Vi behöver ständigt utvecklas för att behålla en god verksamhet och en lönsam affär. Men i det nödvändiga förändringsarbetet blir mellanchefens roll ofta komplex.

Om du är en del av ledningsgruppen så har du möjlighet att påverka och att uttrycka din åsikt om förändringens riktning. Som mellanchef är det inte lika självklart att du är delaktig. Du delges kanske information och får möjlighet att ha synpunkter. Eller så får du bara ett beslut på mål och strategi som du ska genomföra.

mellanchef och förändringsarbete

Oavsett hur det sker så är ditt uppdrag som mellanchef att vara den som genomför förändringar och i detta få med dig medarbetarna på din avdelning. Men att få med sig dem som förändringen är en nyhet för kan vara svårt.

Det finns en risk för att du som mellanchef hamnar mitt emellan ledning och den operativa verksamheten. Ledningen är förmodligen klar med strategin och vill se resultat. Samtidigt förstår inte dina medarbetare varför det ska ske och hur det kommer att påverka deras vardag. Det här kan skapa stort motstånd.

Mellan 50–70% av alla förändrings-arbeten misslyckas med att nå upp till förväntade resultat

Utmaningarna kan vara många och olika studier säger att mellan 50–70% av alla förändringsarbeten misslyckas med att nå upp till förväntade resultat. Upplevelsen blir ofta att strategierna och arbetsmodellerna som tagits fram inte fungerar i verkligheten.

Men misströsta inte- det finns andra studier som visar att med rätt kunskap om förändringsarbete så ökar chansen att lyckas betydligt. En nyckel är att skaffa dig verktyg och förståelse för hur människor fungerar i förändring. Med dessa kan du göra ett framgångsrikt jobb och har möjlighet att hjälpa dina medarbetare att tillsammans nå målet.


 

Lär dig mer om förändringsarbete och mellanchefens roll i utbildningarna:

- Förändringsledning -


- Ledarskap - Ny som chef -- Tillbaka till Nyheter, reflektioner och aktuell forskning-Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Se oss på LinkedIn
Projektprogrammet


Utveckla dina projekt med verktyg som hjälper er att lyckas. Academic House Projektprogram ger projektledare, beställare, projektägare och styrgrupp konkreta och praktiska metoder, strategier och mallar för framgångsrik projektledning.

 

 

 

Sagt av deltagare


"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden

 

 

 

Minikurs ingår


För att förstärka effekten av din insats så bjuder vi på en extra halvdagskurs när du går en öppen utbildning.

 

 

 

Börja direkt när du bokar


Hos Academic House har du möjlighet att påbörja din utbildning direkt. I alla öppna kurser ingår en uppstartsdel som du får tillgång till när du anmäler dig.

 

 

 

Närmaste kursstarter


Praktisk projektledning 24-25 jun
Praktisk projektledning 29-30 aug
Projektprogrammet 29-30 aug
Projektledning 1+2 29-30 aug
Presentationsteknik 11-12 sep
Chef- och Ledarprogrammet 16 sep
Ledarskap - Ny som chef 16-17 sep
Förändringsledning 18-19 sep

 

 

 

Är ni flera personer?


Är ni flera personer som vill utveckla kompetens inom ledarskap, projekt eller affärsmannaskap? Då ska ni titta närmare på våra kurspaket.

 

 

 

Blogg & Nyheter


Så skapar du fokus som ledare
Surfar du i svartvitt?
Den nya chefens vanligaste misstag
Man kan ju säga tack!
Är du en nej-sägare?
Vad gör ni av era idéer?

 

 

 

Academic House-modellen


Alla öppna kurser innehåller förberedelse, kursdagar, uppföljning och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd, träning och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och din kommunikation.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet