Academic House

Mellanchefens komplexa roll i förändring


Av: Malin Holmqvist

Samhället, teknologin och krav från kunder förändras. Det medför att förutsättningar, möjligheter och villkor för alla organisationer också påverkas. Vi behöver ständigt utvecklas för att behålla en god verksamhet och en lönsam affär. Men i det nödvändiga förändringsarbetet blir mellanchefens roll ofta komplex.

Om du är en del av ledningsgruppen så har du möjlighet att påverka och att uttrycka din åsikt om förändringens riktning. Som mellanchef är det inte lika självklart att du är delaktig. Du delges kanske information och får möjlighet att ha synpunkter. Eller så får du bara ett beslut på mål och strategi som du ska genomföra.

mellanchef och förändringsarbete

Oavsett hur det sker så är ditt uppdrag som mellanchef att vara den som genomför förändringar och i detta få med dig medarbetarna på din avdelning. Men att få med sig dem som förändringen är en nyhet för kan vara svårt.

Det finns en risk för att du som mellanchef hamnar mitt emellan ledning och den operativa verksamheten. Ledningen är förmodligen klar med strategin och vill se resultat. Samtidigt förstår inte dina medarbetare varför det ska ske och hur det kommer att påverka deras vardag. Det här kan skapa stort motstånd.

Mellan 50–70% av alla förändrings-arbeten misslyckas med att nå upp till förväntade resultat

Utmaningarna kan vara många och olika studier säger att mellan 50–70% av alla förändringsarbeten misslyckas med att nå upp till förväntade resultat. Upplevelsen blir ofta att strategierna och arbetsmodellerna som tagits fram inte fungerar i verkligheten.

Men misströsta inte- det finns andra studier som visar att med rätt kunskap om förändringsarbete så ökar chansen att lyckas betydligt. En nyckel är att skaffa dig verktyg och förståelse för hur människor fungerar i förändring. Med dessa kan du göra ett framgångsrikt jobb och har möjlighet att hjälpa dina medarbetare att tillsammans nå målet.

Hur ser du på mellanchefens roll i förändringsarbetet? Hör av dig till mig och berätta!

 

Malin Holmqvist

Malin Holmqvist

Kontakta Malin

Läs mer om Malin 

Lär dig mer om förändringsarbete och mellanchefens roll i utbildningarna:

- Förändringsledning -


- Ledarskap - Ny som chef -- Tillbaka till Nyheter, reflektioner och aktuell forskning-Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Se oss på LinkedIn

08-55 11 21 00
Kontakta ossProjektprogrammet

Ta klivet och utveckla dig som projektledare, projektbeställare, projektägare eller styrgruppsmedlem. Projektprogrammet ger dig verktyg för att leda och lyckas med dina projekt.


Referenser

"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och bra mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden


Minikurs ingår!

För att förstärka effekten av din utbildning så bjuder vi på ett extra träningstillfälle när du medverkar i vårt öppna kursprogram.


Ta med kursledaren hem!

Att förverkliga nya arbetssätt, idéer eller lösningar kan vara en stor utmaning. Tillsammans med våra experter inom projekt och ledarskap så har du möjlighet att få effekt och resultat direkt!


Utveckla dig i:

Praktisk projektledning

6-7 okt

Förändringsledning

6-7 okt

Projektledning fortsättning

8-9 okt

Presentationsteknik

8-9 okt

Ledarskap - Ny som chef

8-9 okt

Kommunikativt ledarskap

12-13 okt

Skapa förändring tillsammans

Har du kollegor som också har behov av kompetensutveckling inom ledarskap, affär eller projekt? Då ska du titta närmare på Academic House kurspaket.


Blogg & Nyheter

Surfar du i svartvitt?

Den nya chefens vanligaste misstag

Man kan ju säga tack!

Är du en nej-sägare?

Vad gör ni av era idéer?

Mellanchefens roll i förändring


Academic House-modellen

Alla öppna kurser innehåller förberedelse, kursdagar, uppföljning och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och ditt arbete.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet