Academic House

Mellanchefens komplexa roll i förändring

Samhället, teknologin och krav från kunder förändras. Det medför att förutsättningar, möjligheter och villkor för alla organisationer också påverkas. Vi behöver ständigt utvecklas för att behålla en lönsam affär och en god verksamhet. Men i det nödvändiga förändringsarbetet blir mellanchefens ofta komplex.

Om du är en del av ledningsgruppen så har du möjlighet att påverka och att uttrycka din åsikt om förändringens riktning. Som mellanchef är det inte lika självklart att du är delaktig. Du delges kanske information och får möjlighet att ha synpunkter. Eller så får du bara ett beslut på mål och strategi som du ska genomföra.

mellanchef och förändringsarbete

Oavsett hur det sker så är ditt uppdrag som mellanchef att vara den som genomför förändringar och i detta få med dig medarbetarna på din avdelning. Men att få med sig dem som förändringen är en nyhet för kan vara svårt.

Det finns en risk för att du som mellanchef hamnar mitt emellan ledning och den operativa verksamheten. Ledningen är förmodligen klar med strategin och vill se resultat. Samtidigt förstår inte dina medarbetare varför det ska ske och hur det kommer att påverka deras vardag. Det här kan skapa stort motstånd.

Mellan 50–70% av alla förändrings-arbeten misslyckas med att nå upp till förväntade resultat

Utmaningarna kan vara många och olika studier säger att mellan 50–70% av alla förändringsarbeten misslyckas med att nå upp till förväntade resultat. Upplevelsen blir ofta att strategierna och arbetsmodellerna som tagits fram inte fungerar i verkligheten.

Men misströsta inte- det finns andra studier som visar att med rätt kunskap om förändringsarbete så ökar chansen att lyckas betydligt. En nyckel är att skaffa dig verktyg och förståelse för hur människor fungerar i förändring. Med dessa kan du göra ett framgångsrikt jobb och har möjlighet att hjälpa dina medarbetare att tillsammans nå målet.

Hur ser du på mellanchefens roll i förändringsarbetet? Hör av dig till mig och berätta!

 

Malin Holmqvist

Malin Holmqvist

Kontakta Malin

Läs mer om Malin 

Lär dig mer om förändringsarbete och mellanchefens roll i utbildningarna:

- Förändringsledning -


- Ledarskap - Ny som chef -- Tillbaka till Nyheter, reflektioner och aktuell forskning-Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Följ oss på Twitter Se oss på LinkedIn

08-55 11 21 00
Kontakta oss
Hitta till ossFå tips och följ oss på
Projektprogrammet

Utveckla dig som projektledare, projektbeställare, projektägare eller medlem i projektets styrgrupp. Skaffa dig rätt verktyg för att leda och arbeta med framgångsrika projekt.


Referenser

"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och bra mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden


Extra minikurs!

För att förstärka effekten och resultatet så bjuder vi alla deltagare på våra öppna utbildningar på ett extra träningstillfälle. I detta kan du utveckla ledarskap, projektledning eller kommunikation.


Ta med kursledaren hem!

Att förverkliga nya arbetssätt, idéer eller lösningar är ofta en utmaning. Tillsammans med en våra experter inom projekt och ledarskap så har du möjlighet att få effekt och resultat direkt!


Utveckla dig i:

Praktisk projektledning

20-21 feb

Personlig effektivitet

20-21 feb

Effektiv försäljning

4-5 mar

Förändringsledning

6-7 mar

Presentationsteknik

11-12 mar

Ledarskap - Ny som chef

12-13 mar

Skapa förändring tillsammans

Har du fler kollegor som också har behov av kompetensutveckling inom ledarskap, affär eller projekt? Då ska ni titta närmare på Academic House kurspaket.


Person- och Grupprofil

Utveckla gruppen och förstärk er kommunikation. Genom en Extended DISC person- eller grupprofil skapar du förutsättningar för både effektivitet och en utvecklad kommunikation.


Academic House-modellen

Alla öppna kurser innehåller förberedelse, uppföljning, kursdagar och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och ditt arbete.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet