Academic House utbildningar
"Vill just nu bara få gå till jobbet
och omsätta allt i mitt eget projekt. Stort tack!"
LÄS RECENSIONER
Academic House

Retoriktips - Om retorik och det perfekta talet


Fem retoriktips som lyfter dina presentationer

Föreställ dig att du står inför en grupp chefer och ska presentera resultatet av det viktiga projektet som du har arbetat med. Du har förberett dig och känner att du har innehåll och retorik under kontroll. Men när du börjar tala så blandar du ihop dina stödanteckningar och tappar direkt tråden. Stressen stiger, siffrorna far runt i huvudet och du känner dig vilse i ditt eget framförande.

 

Hur kan man sätta mål

 

Känner du igen dig? Situationen kan naturligtvis kännas olustig och nervositeten spelar oss lätt ett spratt. Vi är många som har varit där. Men det finns knep inom retoriken som har använts i århundraden och som hjälper dig att bli en mästare i dina presentationer. Här är fem klassiska retoriktips.

 

 

 1. Hitta dina argument - Inventio. När du förbereder din presentation, se till att ha välgrundade argument för ditt budskap. Gör en noggrann research för att säkerställa att du har tillräckligt med stöd och fakta. Till exempel, om du presenterar ett affärsprojekt för chefer, se till att du har siffror och resultat som lyfter fram dess potential att nå framgång.

 2.  

   

 3. Skapa struktur - Dispositio. Ordna ditt material på ett logiskt sätt för att göra det lätt för din publik att följa med. Börja med en fängslande inledning för att fånga deras uppmärksamhet. Fortsätt sedan med tydliga argument och avsluta med en stark sammanfattning. Att ha en väldefinierad struktur hjälper dig att hålla dig och din retorik på spåret även om du skulle glömma dina stödord.

 4.  

   

 5. Smycka språket - Elocutio. Använd retoriska knep för att göra ditt tal eller presentation mer engagerande och minnesvärd. Använd gärna metaforer för att skapa levande bilder hos åhörarna och använd frågeteknik för att förstärka dina argument. Till exempel, jämför din idé med ett nyplanterat träd för att illustrera dess potential att blomstra och växa.

 6.  

   

 7. Den viktiga inlärningen - Memoria. Lär dig ramarna för din presentation utantill och öva det flera gånger tills det sitter. Memorera också in din inledning, det är då du ska skapa ett starkt första intryck. Genom att träna din retorik och använda olika minnestekniker så kan du också undvika retoriska fällor som gör att du tappar bort dig.

 8.  

   

 9. Öva, Öva, Öva - Pronuntiato. Fokusera inte bara på vad du säger utan också på hur du säger det. Träna din röst, ditt kroppsspråk och din rörelse på scenen för att skapa en stark och professionell närvaro. Genom att öva inför andra kan du få feedback och arbeta bort eventuell nervositet som kan underminera din retorik. Gå en utbildning i retorik eller presentationsteknik, be en kollega agera publik eller öva själv framför spegeln.

 

 

 

Utveckla, träna och få fler tips för din retorik, din presentation och din kommunikation i kurserna:

Presentationsteknik

Presentationsteknik

Läs mer
Kommunikativt ledarskap

Kommunikativt ledarskap

Läs mer
Förhandlingsteknik

Förhandlingsteknik

Läs mer
Feedback

Feedback

Läs mer
Extended DISC Certifiering

Extended DISC Certifiering

Läs mer

 

 

 

Är ni flera personer. Ta del av våra kurspaket som ger förmånliga rabatter.

 

 

Utveckla ditt och din organisations resultat. Vi anpassar alla uppdrag efter målsättningarna.

 

 

 

Minikurs ingår


För att få ännu mer effekt av din utbildning så bjuder vi dig på en valfri extra halvdags minikurs i ledarskap, kommunikation, projekt eller affärsmannaskap.

 

 

 

Närmaste kursstarter


Praktisk projektledning 24-25 jun
Praktisk projektledning 29-30 aug
Projektprogrammet 29-30 aug
Projektledning 1+2 29-30 aug
Presentationsteknik 11-12 sep
Chef- och Ledarprogrammet 16 sep
Ledarskap - Ny som chef 16-17 sep
Förändringsledning 18-19 sep

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet