Academic House utbildningar
"Vill just nu bara få gå till jobbet
och omsätta allt i mitt eget projekt. Stort tack!"
LÄS RECENSIONER
Academic House

Retoriktips - Om retorik och det perfekta talet


Fem tips om retorik och det perfekta talet

Tänk dig att du står inför din ledningsgrupp och ska just till att göra en dragning om ditt senaste lyckade projekt. Projektet har gått över all förväntan och du är riktigt stolt. Både över ditt eget arbete och över din projektgrupp. När du ska börja din presentation så inser du att du har glömt ta med lappen med stödord som du hade förberett kvällen före. Plötsligt känns all disposition och planerad retorik som bortblåst.

Lätt stressad över den uppkomna situationen hoppar du över inledningen som du tänkt ut och går istället direkt på resultatredovisningen. Du tycker dig möta undrande blickar medan du i snabb takt rabblar dina uppgifter men bestämmer dig för att fortsätta utan att avbryta. Blicken börjar fladdra över de allt mer rynkade pannorna på medlemmarna i ledningsgruppen. Detta gör dig inte bättre till mods utan du blandar nu ihop siffror och diagram och inser att det du säger måste te sig helt obegripligt för dina åhörare. Med en obehaglig klump i magen och svettiga handflator så avslutar du ditt framförande på halva den utsatta tiden och lämnar en frågande grupp människor bakom dig.

Känns det igen? Jodå, exemplet är ett rent mardrömsscenario och dessutom helt uppdiktat. Men situationen är vare sig ovanlig eller angenäm. Visst känner vi igen oss från allehanda olika situationer, alltifrån säljaren som inte förberett sig till den (på riktigt) oförberedda bröllopstalaren som vi önskar hade tagit en kurs i retorik i förväg. Effekten blir naturligtvis inte vad talaren har tänkt sig. Istället för hurrarop får personen i det inledande exemplet ledningsgruppen att fundera över om detta verkligen är rätt person för det kommande strategiskt viktiga projektet.

Men hur ska vi då undvika att gå i samma fälla? Svaret är både enkelt och hanterbart. Inom retoriken har man sedan urminnes tider talat om fem viktiga delar av ett framförande.

  1. Hitta dina argument. Det första du behöver göra i dina förberedelser är att finna argument för det som du vill få fram. Det vill säga, gör en grundlig research för att hitta stöd och fakta för ditt budskap. Detta är det mest grundläggande steget för att lyckas med vår retorik men ändå vanligt att vi gör för snabbt eller inte alls. Ta inte för givet att dina åhörare har samma kunskap i ämnet som du själv har. Då skulle de ju kunna stå där själva. Detta steg kallas i den klassiska retoriken för Inventio.

     

  2. Skapa struktur. När du funnit dina argument eller det som stöder din tes är det dags att få ordning på materialet. Retorikerna talar om Dispositio och det är precis vad det handlar om, att disponera ditt material. Hur har du tänkt att lägga upp talet eller presentationen? Du behöver kanske en fängslande inledning för att skapa uppmärksamhet och fånga lyssnarnas intresse. Du behöver naturligtvis lägga fram fakta och de argument eller teser som styrker dessa. Ett retoriskt knep som i vissa sammanhang är bra att ta till innan du gör den starka avslutningen är att redogöra för eventuella motargument. På så sätt kan du redan i din framställan bemöta eventuella kritiker.

     

  3. Smycka språket. Nu är det dags att ge din presentation eller ditt tal det där lilla extra som får det att sticka ut i mängden. Det finns många sätt inom retoriken att förbättra den språkliga utformningen, Elocutio. Vi kan exempelvis använda metaforer för att ge åhöraren bilder att hänga upp talet på. Vi kan använda frågeteknik, där vi själva ger svaret, för att förstärka våra argument eller i rätt sammanhang använda ironi. Det finns oändligt många sätt att smycka språket på, det viktiga är att du har syftet klart för dig. Nämligen att få åhörarna att känna sympati med dig och ditt budskap samt att ge dem verktyg för att minnas vad du har sagt.

     

  4. Den viktiga inlärningen. Personen i det inledande exemplet gjorde några olika ödesdigra misstag. Det viktigaste var förmodligen att inte ha övat in sin retorik och sin presentation tillräckligt i förväg. Alla har vi suttit på en middag, bröllop eller annan fest och känt stark sympati med stackaren som står och fumlar med ett till fullo nedskrivet tal. Lär dig ramarna för talet utantill och öva det flera gånger tills det sitter. Memorera också in din inledning, det är då du ska vinna lyssnarnas sympati, så att den sitter helt säkert. Resten räcker det ofta med att du har stödord för, eller om du känner dig säker även lämnar dem hemma. Ingen kommer att märka om du glömmer detaljer, men när du börjar hoppa mellan olika delar och backa tillbaka i din tänkta presentation så kommer dina åhörare att börja skruva på sig. Inom retoriken heter detta precis som det låter, Memoria.

     

  5. Öva, öva, öva. Har du någon gång lyssnat på en presentation som du tycker är riktigt intressant och riktigt bra upplagd. Men av någon anledning så har du svårt att fokusera på vad personen egentligen säger. Talaren kanske har ett konstigt röstläge, viskar, talar snabbt eller bara låter allmänt ansträngd? Eller står han eller hon och vickar på tårna, kliar sig i håret eller trummar med fingrarna? Ditt framförande, Pronuntiato, är till slut det som kommer att avgöra om din retorik är framgångsrik och någon överhuvud taget lyssnar på vad du säger. Att träna din röst, ditt kroppsspråk och ditt framförande är en central del om du vill uppnå den perfekta presentationen och retoriken. Alla har vi små konstigheter för oss när vi talar inför en grupp människor. Tyvärr känner de flesta av oss inte till dem. Genom att öva och träna inför andra människor så kan du lätt ta notis om dina egenheter och enkelt rätta till dem. Det är ofta inte svårare än så.

 

Utveckla, träna och få feedback på din retorik, din presentation och din kommunikation i kurserna:

Personlig kommunikation

Presentationsteknik

Förhandlingsteknik

Ledarskap för projektledare

 

 

 

 

Minikurs ingår i din utbildning


För att få en bra effekt av din utbildning så bjuder vi dig på en valfri halvdags minikurs i ledarskap, kommunikation, projekt eller affärsmannaskap.

 

 

 

Kurser i närtid


Personlig effektivitet 10 okt
Förändringsledning 16-17 okt
Effektiv försäljning 18-19 okt
Praktisk projektledning 18-19 okt
Konflikthantering 20 okt
Ledarskap - Ny som chef 23-24 okt
Presentationsteknik 23-24 okt
Ledarskap för projektledare 8-9 nov

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet