Academic House

Har du tittat på baksidan av skärmen?


Av: Magnus Österholm

IIS, Internetstiftelsen i Sverige, har nyligen publicerat sin rapport ”Svenskarna och internet”. Den visar att nästan alla svenskar idag har tillgång till snabb uppkoppling både i hemmet och utanför det. För alla Sveriges chefer, ledare och medarbetare så finns både glädjeämnen och utmaningar i detta.

Smartphonen är här för att stanna och med det vår tillgång till internet. Fördelarna är uppenbara. Att kunna kommunicera med varandra var som helst, att hitta utan att behöva ta med sig kartdelen från telefonkatalogen, att beställa en Uber eller att enkelt kunna göra ekonomiska transaktioner. Saker som underlättar vår vardag.

kreativitet

Men nackdelarna då? Ja att vi plockar upp mobilen hundratals gånger om dagen och att vi därmed låter vårt fokus och vår uppmärksamhet glida iväg. Eller varför inte alla de som tittar i mobilen medan de kör bil.

Tekniken går fort framåt och vår hjärna hänger inte med. Vi lever med samma grå massa som våra avlägsna stenålderssläktingar och klarar inte av den lilla mobilens locksignaler. Den triggar samma delar av hjärnan som skapades för att få oss att överleva under helt andra omständigheter.

Och samtidigt som att distraktionerna blir fler så kryper användandet nedåt i åldrarna. Enligt IIS använder 26% av spädbarnen (under 12 månader gamla) och 37% av ettåringarna internet. Om en person i medelåldern, som levt halva livet utan en ström av uppmärksamhetskrav, upplever att det är svårt att låta bli att förföras av likes och titta i mobilen, hur svårt kommer det då inte att bli för den generation som från vaggan växer upp med en skärm i famnen?

Samtidigt som distraktionerna blir fler så kryper användandet nedåt i åldrarna.

Det finns anledning att inte bara se de positiva sidorna med uppkoppling utan att även fundera över skärmarnas baksida. Att lära sig hur hjärnan fungerar och hur du kan jobba med din egen och dina medarbetares personliga effektivitet är bra områden att börja med.

 

Magnus Österholm

Magnus Österholm

Kontakta Magnus

Läs mer om Magnus 

Lär dig mer om hjärnan, fokus och effektivitet i kurserna:

- Personlig effektivitet -


- Din hjärna på jobbet -


- Praktisk projektledning -- Tillbaka till nyheter -Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Se oss på LinkedIn

08-55 11 21 00
Kontakta ossProjektprogrammet

Utveckla dig själv och dina projekt med Projektprogrammet. Utbildningen ger dig som projektledare, beställare, projektägare eller styrgruppsmedlem viktiga verktyg för att lyckas.


Referenser

"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och bra mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden


Minikurs ingår!

För att förstärka effekten så bjuder vi på ett extra träningstillfälle när du går en öppen kurs hos oss.


Starta direkt när du bokar

Hos Academic House kan du påbörja din utbildning direkt. I alla öppna kurser ingår en uppstartsdel som du får tillgång till direkt när du anmäler dig.


Utveckla dig i:

Praktisk projektledning

8-9 dec

Positiv påverkan

10 dec

Praktisk projektledning

2-3 feb

Leda på distans

4 feb

Presentationsteknik

7-8 feb

Personlig effektivitet

10 feb

Praktisk projektledning

16-17 feb

Förändringsledning

9-10 mar

Skapa förändring tillsammans

Har du kollegor som också har behov av kompetensutveckling inom ledarskap, projekt eller affärsmannaskap? Då ska du titta närmare på Academic House kurspaket.


Blogg & Nyheter

Stöd för kompetensinsatser

Surfar du i svartvitt?

Den nya chefens vanligaste misstag

Man kan ju säga tack!

Är du en nej-sägare?

Vad gör ni av era idéer?


Academic House-modellen

Alla öppna kurser innehåller förberedelse, kursdagar, uppföljning och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och din kommunikation.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet