Har du tittat på baksidan av skärmen?

IIS, Internetstiftelsen i Sverige, har nyligen publicerat sin rapport ”Svenskarna och internet”. Den visar att nästan alla svenskar idag har tillgång till bredband både i hemmet och utanför det.

Smartphonen är här för att stanna och med det vår tillgång till internet. Fördelarna är uppenbara. Att kunna kommunicera med varandra var som helst, att hitta utan att behöva ta med sig kartdelen från telefonkatalogen, att beställa en Uber eller att enkelt kunna göra ekonomiska transaktioner. Saker som underlättar vår vardag.

kreativitet

Men nackdelarna då? Ja att vi plockar upp mobilen hundratals gånger om dagen och att vi därmed låter vår uppmärksamhet glida iväg från det vi höll på med. Eller alla som tittar i mobilen när de kör bil. Trots att det är förbjudet ser jag det ofta från bussen på morgnarna.

Tekniken går fort framåt och vår hjärna hänger inte med. Vi lever med samma grå massa som våra avlägsna stenålderssläktingar och klarar inte av den lilla mobilens locksignaler. Den triggar samma delar av hjärnan som skapades för att få oss att överleva under helt andra omständigheter.

Och samtidigt som att distraktionerna blir fler så kryper användandet nedåt i åldrarna. Enligt IIS använder 26% av spädbarnen (under 12 månader gamla) och 37% av ettåringarna internet. Om en person i medelåldern, som levt halva livet utan en ström av uppmärksamhetskrav, upplever att det är svårt att låta bli att förföras av likes och titta i mobilen, hur svårt kommer det då inte att bli för den generation som från vaggan växer upp med en skärm i famnen?

Samtidigt som distraktionerna blir fler så kryper användandet nedåt i åldrarna.

Det finns anledning att inte bara se de positiva sidorna med uppkoppling utan att även fundera över skärmarnas baksida. Att lära sig hur hjärnan fungerar och hur du kan jobba med din personliga effektivitet utan att bli fångad av mobilen är två bra områden att börja med.

 

Magnus Österholm

Magnus Österholm

Kontakta Magnus

Läs mer om Magnus 

- Här kan du läsa IIS rapport -- Tillbaka till nyheter -Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Följ oss på Twitter Se oss på LinkedIn

08-55 11 21 00
Kontakta oss
Hitta till ossFå tips och följ oss på
Projektprogrammet

Utveckla dig i din roll som projektledare, projektbeställare, projektägare eller styrgruppsmedlem. Skaffa dig verktygen för att leda och arbeta med framgångsrika projekt.


Referenser

"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och bra mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden


Extra minikurs!

För att förstärka effekt och resultat så bjuder vi alla deltagare på våra öppna utbildningar på ett extra träningstillfälle. I detta kan du utveckla ledarskap, projektledning eller kommunikation.


Ta med kursledaren hem!

Att förverkliga nya arbetssätt, idéer eller lösningar kan vara en utmaning. Tillsammans med en våra experter har du möjlighet att få effekt och resultat direkt!


Utveckla dig i:

Praktisk projektledning

16-17 jan

Personlig effektivitet

28-29 jan

Praktisk projektledning

28-29 jan

Projektledning fortsättning

30-31 jan

Kommunikativt ledarskap

4-5 feb

Ledarskap - Ny som chef

6-7 feb

När ni är flera personer

Har du kollegor som också söker efter rätt kompetensutveckling? Då ska ni titta närmare på Academic House kurspaket.


Person- och Grupprofil

Utveckla gruppen och förstärk er kommunikation. Genom en Extended DISC person- eller grupprofil skapar du förutsättningar för både effektivitet och en utvecklad kommunikation.


Academic House-modellen

Alla öppna kurser innehåller förberedelse, uppföljning, kursdagar och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och ditt arbete.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet