Academic House
"Mycket nöjd, en av de bästa
kurserna jag deltagit i."
LÄS RECENSIONER
Academic House

Den nya chefens vanligaste misstag


Av: Magnus Österholm

Att bli chef kan vara omtumlande. En kombination av nya arbetsuppgifter, en känsla av att hela tiden vara utvärderad, prestige och stolthet och kanske även tvivel om du ska klara av den nya situationen. Men du kan undvika några av de vanligaste chefsfällorna med några enkla tips.

Det finns ett antal klassiska misstag som många nya chefer gör. Du kommer med all sannolikhet själv att ta ett och annat felsteg i din nya roll. Men med lite strategi och eftertanke så kan du lätt orientera dig förbi de onödigaste chefsfällorna som kommer att torna upp i ditt nya ledarskap.

ny som chef

100-dagarsfällan.
Det finns en myt om att du som ny chef har 100 dagar på dig att sätta din prägel på organisationen och göra kraftfulla förändringar. Detta stämmer tyvärr ganska dåligt med verkligheten. Jag föreslår istället att du väljer den raka motsatsen.

Använd den första tiden till att ta reda på hur organisationen och verksamheten fungerar. Titta på vad som faktiskt är värt att bevara och var förbättringspotentialen finns. Rusa inte in och gör hastiga förändringar av något som kanske redan fungerar bra.

Den gamla rollen.
Om du blivit befordrad internt så kan du ha en ryggsäck av erfarenheter och kunskaper som kan vara svårt att släppa. Du kanske inte ens har fått chansen att lämna över till en efterträdare?

Vanligt är då att man fortsätter i gamla hjulspår och gör sina gamla uppgifter av bara farten. Risken är då att du inte kommer att kunna lägga den tid på chefskapet som du behöver. Så se till att du klipper banden med dina tidigare uppgifter och att du har möjlighet att fokusera helhjärtat på din nya roll.

Med lite strategi och eftertanke så kan du lätt orientera dig förbi de onödigaste chefsfällorna

Fixa allt själv.
Det är lätt att uppleva att man i sin nya chefstjänst förväntas kunna och klara allt själv. Gör inte det. Du behöver, kanske mer än någonsin, ett nätverk och någon du känner tillit till som kan agera bollplank åt dig. De svårigheter och utmaningar som du kommer att möta har förmodligen någon annan redan ha gått igenom. Genom att ha någon att diskutera och ta hjälp av så kan du undvika en del misstag. Se till att du inte är ensam. Ta hjälp av andra! Det är inte en svaghet, utan en styrka.

Har du blivit chef och vill förbereda dig på bästa sätt, se till att skaffa dig verktygen som du behöver. Skaffa dig kunskaper och utbyt erfarenheter med andra. Gå en utbildning, läs några böcker, skaffa dig bollplank och prata med dina kollegor. Det är bra investeringar för en bra start och en framgångsrik ledarskapskarriär.

 

Magnus Österholm

Magnus ÖsterholmLäs mer om Magnus 

Lär dig mer om ledarskap och det nya chefsskapet i kurserna:

- Ledarskap - Ny som chef -


- Kommunikativt ledarskap -


- Chef- och Ledarprogrammet -

 


- Tillbaka till översikten -Följ med i diskussionen och få uppdateringar i ditt nyhetsflöde. Gilla Academic House på:

Följ oss på Facebook Se oss på LinkedIn
Projektprogrammet


Utveckla dina projekt med verktyg som hjälper er att lyckas. Academic House Projektprogram ger projektledare, beställare, projektägare och styrgrupp konkreta och praktiska metoder, strategier och mallar för framgångsrik projektledning.

 

 

 

Sagt av deltagare


"Kursledaren var väldigt bra! Bra material och mix mellan föreläsning och grupparbete. Jag har efter dessa två dagar förstått mitt projekts mål – vilket var ett helt annat än när jag kom hit – även om jag kommer arbeta med samma sak. Detta ger mig en mycket bättre bild av helheten och mitt ansvar."
Karin Bergqvist, Barnfonden

 

 

 

Minikurs ingår


För att förstärka effekten av din insats så bjuder vi på en extra halvdagskurs när du går en öppen utbildning.

 

 

 

Börja direkt när du bokar


Hos Academic House har du möjlighet att påbörja din utbildning direkt. I alla öppna kurser ingår en uppstartsdel som du får tillgång till när du anmäler dig.

 

 

 

Kurser i närtid


Strategisk försäljning 28-29 maj
Ledarskap - Ny som chef 29-30 maj
Praktisk projektledning 3-4 jun
Extended DISC Certifiering 4-5 jun
Praktisk projektledning 24-25 jun
Praktisk projektledning 29-30 aug
Presentationsteknik 11-12 sep
Ledarskap - Ny som chef 16-17 sep

 

 

 

Är ni flera personer?


Är ni flera personer som vill utveckla kompetens inom ledarskap, projekt eller affärsmannaskap? Då ska ni titta närmare på våra kurspaket.

 

 

 

Blogg & Nyheter


Så skapar du fokus som ledare
Surfar du i svartvitt?
Den nya chefens vanligaste misstag
Man kan ju säga tack!
Är du en nej-sägare?
Vad gör ni av era idéer?

 

 

 

Academic House-modellen


Alla öppna kurser innehåller förberedelse, kursdagar, uppföljning och en valfri minikurs. Vi ger dig stöd, träning och kunskap för att utveckla ditt ledarskap, dina projekt och din kommunikation.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet