Academic House

Effektivitet i arbetet

Det finns forskning som visar att vi arbetar effektivt endast 20% av vår tid. Resten av tiden ägnar vi åt att planera, leta efter information, göra saker flera gånger osv. Andra studier pekar på att vi i genomsnitt slösar bort 2,1 timmar varje dag på störningar och oplanerade avbrott.

Om du känner igen dig så kan det vara svårt att hinna med allt som du vill. Känslan av stress och otillräcklighet blir lätt stor. Men hur gör vi för att komma runt störningar och bristande prioriteringar? Ta del av några praktiska tips till de första stegen för att skapa effektivitet på ditt arbete.

motivation
  1. Gör skillnad på bråttom och viktigt. Fråga dig själv inför varje uppgift; "Är detta viktigt eller bråttom?" Är det både viktigt och bråttom? Gör då uppgiften direkt men fokusera sedan på det som är viktigt men inte behöver vara klart ”igår”. Du får på så sätt en bra chans att både påverka resultatet och hålla kvalitet. Om uppgiften inte är viktig (men kanske bråttom); ställ dig frågan om du ska göra den över huvudtaget. Vad händer om du prioriterar ned den eller helt enkelt inte utför den alls? Är den kanske viktig för någon annan?

  2. Ett ämne i taget. När du skickar ett mail, försök att låta varje mail endast innehålla ett ärende. Det blir lättare både för dig som avsändare och för mottagaren att hantera och eventuellt arkivera mailet på rätt ställe. Med ett mail som endast innehåller ett ärende så ökar du dessutom chansen att mottagaren faktiskt uppfattar, uppskattar och tar till sig ditt budskap. Har du flera ärenden? Skriv ett mail till!

  3. Skapa utrymme i kalendern. Fyll inte hela din almanacka med tider för möten och uppgifter som du utför tillsammans med andra. Du bör lägga undan tid för akuta ärenden, reflektion, eget arbete och för att organisera, planera och prioritera. Om du under perioder arbetar med en fulltecknad kalender så sitter du garanterat snart och arbetar på kvällar och helger för att hinna med ”allt det andra”.

  4. Vem är med och varför? Om du initierar ett möte, var noga med att endast kalla de personer som verkligen behöver vara med. Vi kallar ofta personer till möten av gammal vana, för säkerhets skull, för att visa oss duktiga, för att inte såra etc.

  5. Insats efter form och humör. Ta tag i svåra uppgifter när din kapacitet/energi är på topp och försök ta de lättare uppgifterna när kapaciteten/energin är lägre. Att ha svåra och jobbiga uppgifter som hänger över dig under en hel dag leder lätt till omedveten stress. På så sätt undviker du även att koncentrationen åker berg- och dalbana och du får lättare att hålla fokus på det viktiga.

 

Lär dig mer om effektiva arbetssätt i kurserna:

Personlig effektivitet   Läs mer
Praktisk Projektledning   Läs mer
Din hjärna på jobbet Läs mer
Stresshantering Läs mer
Effektiva möten Läs mer

 

 

Är ni flera som ska gå en utbildning. Ta del av våra förmånliga kurspaket.

 

 

Ta stöd för din egen utvecklig och din organisations resultat. Vi anpassar alla uppdrag efter de former som passar målsättningarna bäst.


08-55 11 21 00
Kontakta ossUtveckla dig i:

Praktisk projektledning

30-31 aug

Presentationsteknik

1-2 sep

Förhandlingsteknik

6-7 sep

Personlig effektivitet

8 sep

Ledarskap - Ny som chef

13-14 sep

Leda på distans

24 sep

Praktisk projektledning

27-28 sep

Projektprogrammet

27 sep


Nå full effekt

I Academic House öppna utbildningar ingår förberedelse, kursdagar, uppföljning och en valfri minikurs. Tillsammans skapar vi förutsättningar för att nå målen i ditt arbete, dina projekt och ditt ledarskap.


Covid-19

Kan jag medverka på en utbildning med tanke på Coronaviruset? Här får du information om vad vi gör och vilka alternativ som du kan välja mellan.


Referenser

"Tack för två otroligt givande dagar. Jag är mycket nöjd och jag fick ut massor av dem."
Susanne Karlsson, Svenska infra och anläggningsbyggarna AB

Kurspaket - när ni är flera

Är ni fler personer som har behov av att utveckla projekt, ledarskap, kommunikation eller affärsmannaskap? Ta då en titt på våra kurspaket.


Aktuella minikurser

Leda på distans

24 sep

Kreativa workshops

6 okt

Kreativa workshops

15 okt

Konflikthantering

26 nov

Positiv påverkan

10 dec


Person- och Grupprofil

Utveckla gruppen och förstärk er kommunikation. Genom en Extended DISC person- eller grupprofil så skapar ni möjligheter till bättre samarbeten, utvecklad kommunikation och färre konflikter.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet