Academic House utbildningar
"Vill just nu bara få gå till jobbet
och omsätta allt i mitt eget projekt. Stort tack!"
LÄS RECENSIONER
Academic House

Att lyckas som ny chef

Du har just blivit tilldelad en ny chefsroll i din organisation eller kanske kommit utifrån till en ny miljö. Plötsligt har du krav på dig att lyckas med saker som du troligtvis inte har kommit i kontakt med tidigare. Att gå in i en ny chefsroll innebär ofta en stor utmaning.

Nya krav och förväntningar från chefer, medarbetare och tidigare kollegor kan snabbt ställa till det. Att få en bra början i en ny chefsroll är därför viktigt. Här ger vi några tips om hur du ger dig själv bästa möjliga start i ditt nya ledarskap.

Ny som chef
  1. Hitta balansen. En av de vanligaste fällorna nya chefer hamnar i är när man blir chef över sina tidigare kollegor. Från en dag till en annan ska du byta ett kompisskap mot ett ledarskap. Du har troligtvis fått en bättre lön och ingår nu i en ledningsgrupp. Att då fortfarande vara en i gänget är något som är lättare sagt än gjort. Använd ditt sunda förnuft och hitta balansen mellan att vara chef och att vara arbetskamrat. Var tydlig mot din nya grupp om vilka krav du har och vad som förväntas av gruppen. Var också medveten om att du nu är en av dem som kollegorna kommer att ha åsikter om.

  2. Väx in i rollen. Stressa inte fram resultat. Som ny chef är det lätt att känna press på att visa snabba resultat med sin nya grupp. Men det är troligtvis så att du är den enda som känner att du behöver prestera direkt. När man tillsätter en ny chef räknar de flesta med att det kommer att ta en viss tid innan resultaten visar sig. Det är viktigt att både du själv och dina medarbetare får chansen att komma in i den nya organisationen, sätta upp era egna mål och börja arbeta efter dessa.

  3. Börja delegera. Ju tidigare du inser att du nu har en generalistroll (kanske till skillnad från en tidigare specialistroll) desto snabbare och bättre resultat kommer du att visa. Du har nu förhoppningsvis en grupp av specialister till ditt förfogande och som du är satt att leda. För att hinna med ditt arbete och ansvara för att din grupp levererar så är det avgörande att du inte hamnar i fällan att göra allt själv. Undvik detaljerna och se till helheten!

  4. Skaffa ett bollplank. Som nybliven chef kommer du från gång till annan att hamna i svåra frågeställningar. Frågor som du kanske är ovan vid och som det inte behöver finnas självklara svar på. Se till att ha en mentor eller en annan mer erfaren chef som du kan diskutera och jämföra problem med och söka eget stöd i svåra situationer.

  5. Utnyttja styrkan hos dina medarbetare. Tro inte att du själv alltid sitter inne med alla svar. Om du känner att dina medarbetare är krävande och ofta vill ha svar på frågor så är det ofta endast ett behov av bekräftelse. De sitter i de flesta fall själv inne på svaret men behöver stöd och uppmuntran i sina egna beslut. Dra nytta av din grupps samlade erfarenheter och kunskaper för att fatta de bästa besluten.

 

Utveckla, praktisera och få feedback på ditt ledarskap i kurserna:

Ledarskap - Ny som chef

Coachande ledarskap

Förändringsledning

Praktisk Projektledning

Ledarskap för Projektledare

Personlig kommunikation

Personlig effektivitet

 

 

 

 

 

Minikurs ingår i din utbildning


För att få en ännu bättre effekt av din utbildning så bjuder vi dig på en valfri extra halvdags minikurs i ledarskap, kommunikation, projekt eller affärsmannaskap.

 

 

 

Kurser i närtid


Konflikthantering 19 apr
Förhandlingsteknik 22-23 apr
Ledarskap - Ny som chef 22-23 apr
Projektledning fortsättning 24-25 apr
Ledarskap - Ny som chef 14-15 maj
Ledarskap för projektledare 15-16 maj
Kommunikativt ledarskap 20-21 maj
Personlig effektivitet 21 maj

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet