Academic House kurser och utbildningar
"Mycket bra kursledare.
Kan varmt rekommendera denna kurs!"
LÄS RECENSIONER
Academic House

Så skapar du fokus som ledare och chef

 

Att skapa och upprätthålla fokus är avgörande för framgång i rollen som ledare och chef. I en värld fylld av distraktioner och krav på tillgänglighet kan möjlighet till koncentration ibland kännas som en bristvara. Men genom att tillämpa några effektiva strategier kan du som ledare stärka fokuset hos såväl dig själv som ditt team.

 

Fokuserat ledarskap

 

Idag finns det många saker som pockar på vår uppmärksamhet och skapar störningar. Vi blir konstant påminda om uppgifter som ska göras, kunder och medarbetare som har önskemål och tider som ska hållas. Kalendrar och todo-listor ger oss ett bra stöd men riskerar också att själva störa och avbryta. Så hur kan vi i ledarrollen skapa strategier för hur vi och vårt team kan arbeta utan störningar? Här är några tips för hur du kan bidra till ökat fokus och effektivitet i ditt ledarskap.

 

 

 1. Tydliga mål och prioriteringar. Etablera klara och tydliga mål för både dig själv och ditt team. Genom att definiera vad som är viktigt och vad som är mindre relevant, hjälper du alla att fokusera på det som verkligen betyder något. I en studie från Brown University* såg forskarna hur hjärnans olika delar samarbetar för att fokusera på viktig information och filtrera ut distraktioner. För att underlätta dessa processer så vinner du som ledare på att tydligt kommunicera syften och mål. Gemensamt har ni då större chans att arbeta i samma riktning utan störningar.

 2.  

   

 3. Skapa en fokuserad arbetsmiljö. Minimera distraktioner och skapa en arbetsmiljö som stöder fokus och koncentration. Som chef eller ledare kan du bidra med riktlinjer för kommunikation och mötesstrukturer som hjälper till att minimera störningar och underlätta för teamet att hålla sig fokuserat på uppgifterna framför dem.

 4.  

   

 5. Anpassa förväntningar efter situation och person. Olika personer kan ha olika kapacitet för fokus. Och olika situationer kräver olika grader av koncentration. Du som ledare kan därför anpassa förväntningarna efter situationen och dina medarbetares förmåga att koncentrera sig. Att förstå att alla har olika styrkor och svagheter när det gäller fokus kan hjälpa till att skapa realistiska förväntningar och minimera frustration och stress hos teamet.

 6.  

   

 7. Regelbunden återhämtning. För att bibehålla en hög nivå av fokus är det viktigt att inkludera regelbundna pauser i arbetsdagen. Hjärnan behöver tid för återhämtning för att kunna fortsätta prestera på hög nivå. Som ledare kan du uppmuntra dina medarbetare att ta korta pauser för att rensa tankarna och återhämta sig. Uppmuntra tilll gemensamma bensträckare och en fika tillsammans. Detta bidrar till att öka både arbetsglädje, produktivitet och kreativitet.

 8.  

   

 9. Kontinuerlig utveckling och lärande. För att upprätthålla fokus på lång sikt är det viktigt att fortsätta utvecklas och lära sig nya saker. Som ledare kan du skapa en kultur där kontinuerlig utveckling och lärande uppmuntras och stöds. Genom att investera i dina medarbetares utveckling och erbjuda möjligheter till träning och fortbildning kan du hjälpa dem att fortsätta växa och utvecklas både personligt och professionellt.

 

* Brown University’s Carney Institute for Brain Science: Lack of focus doesn’t equal lack of intelligence — it’s proof of an intricate brain

 

 

 

Hitta dina chefs- och ledarstrategier i kurserna:

Ledarskap - Ny som chef

Ledarskap - Ny som chef

Läs mer
Personlig effektivitet

Personlig effektivitet

Läs mer
Ledarskap för projektledare

Ledarskap för projektledare

Läs mer
Chef- och Ledarprogrammet

Chef- och Ledarprogrammet

Läs mer
Projektprogrammet

Projektprogrammet

Läs mer
Effektiva möten

Effektiva möten

Läs mer
Stresshantering

Stresshantering

Läs mer

 

 

 

Är ni flera personer. Ta del av våra kurspaket som ger förmånliga rabatter.

 

 

Utveckla ditt och din organisations resultat. Vi anpassar alla uppdrag efter målsättningarna.

Kurser i närtid


Konflikthantering 19 apr
Förhandlingsteknik 22-23 apr
Ledarskap - Ny som chef 22-23 apr
Projektledning fortsättning 24-25 apr
Ledarskap - Ny som chef 14-15 maj
Ledarskap för projektledare 15-16 maj
Kommunikativt ledarskap 20-21 maj
Personlig effektivitet 21 maj

 

 

 

Vad ingår i kursen?


I Academic House öppna utbildningar ingår:
 • Digital uppstartsdel med individuella frågor
 • Lärarledda kursdagar
 • Uppföljning efter din kurs
 • Valfri halvdags minikurs
 • Dokumentation
 • Intyg/Certifikat
I flera utbildningar så kan du även lägga till en digital tillämpningsdel. Under 6 månader efter kursen får du då repetition, övningar och träning att genomföra på din arbetsplats.

 

 

 

Starta när du bokar


Påbörja din utbildning direkt när du anmäler dig. I alla öppna utbildningar ingår en uppstartsdel som ger dig stöd för att dra nytta av din kurs.

 

 

 

Referenser


"Tack för två otroligt givande dagar. Jag är mycket nöjd och jag fick ut massor av dem."
Susanne Karlsson, Svenska infra och anläggningsbyggarna AB

 

 

 

Kurspaket - när ni är flera


Vill ni ta ett gemensamt grepp kring projekt, ledarskap, kommunikation eller affärsmannaskap? Ta då en titt på våra kurspaket.

 

 

 

Aktuella minikurser


Konflikthantering 19 apr
Positiv påverkan 30 maj
Kreativa workshops 20 sep
Stresshantering 18 okt
Effektiva möten 15 nov
Feedback 13 dec

 

 

 

Utveckla ert samarbete


Utveckla gruppen och förstärk er interna och externa kommunikation. Genom en Extended DISC person- eller grupprofil så skapar ni möjligheter till bättre samarbeten, färre missförstånd och mindre konflikter.

Utbildningar |  Ledarskapsutbildning |  Projektledarutbildning |  Kommunikationsutbildning |  Chefsutbildning |  Säljutbildning |  Presentationsteknik |  Tipsbrevet